2011. április 25., hétfő

Shambhala - könyvek

A Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központja az alábbi, saját kiadású, új könyveket ajánlja figyelmetekbe; a kötetek megvásárolhatók itt Pécsett is a filmvetítéseinken, illetve a Norbulingka Tibet Központban (norbulingkatibet@gmail.com, +36-20/9771661).


SZÍV SZUTRA
A Dalai Láma Szív Szutra tanításaA Dalai Láma Szív Szútra tanítása
Essence of the Heart Sutra
Gese Thupten Dzsimpa szerkesztésében
fordította: Vermes Paula
karton kötés
190 oldal
Sambhala Fordítóműhely/Bódhiszatva Kiadó
3000 Ft
A Szív Szútra több, mint kétezer éve része milliónyi buddhista mindennapi életének. Maga a szöveg rövid, azonban nagyon mély értelemmel bír és a buddhizmus legmélyebb lényegét sűríti össze erőteljes és gondolatébresztő tanításában a valóság függő természetéről.
A Szív Szútra Esszenciájában a Dalai Láma mesteri módon felfedi a Szív Szútra értelmét, így bármely olvasónak hasznára válhatnak e tanítások - azok a tanítások, melyek által megszabadulhatunk a szenvedéstől és igaz együttérzéssel élhetünk. A könyv a Bölcsesség Szíve előadás mellett, tartalmazza a Dalai Láma kommentárját, valamint a buddhista filozófia egyszerű áttekintését is, amely elhelyezi a szútrát történelmi és filozófiai környezetében. A tudós és fordító Thupten Dzsinpa közreműködésével együtt a Szív Szútra esszenciája annak a szövegnek, amely a világ vallási örökségének lényegi részét képezi.
,,Szeretettel és bölcsességgel dolgoztak rajta... mind a haladó gyakorlók, mind kezdők számára hasznos.''
BUDDHA HEGYEI
Buddha HegyeiJavier Moro
Buddha Hegyei - Tibet lelke
Las Montanas de Buda
fordította: Dr. Bartha Éva
karton kötés
280 oldal
Sambhala Fordítóműhely/Bódhiszattva Kiadó
3000 Ft
Tizenéves, fiatal buddhista szerzetesnők, akiknek van bátorsága szembeszállni a kínai betolakodókkal; gyermekek, akik istenek reinkarnációi; hős ifjak, legendás öregek, kínvallatók, bölcs remeték, korrupt rendőrök és nomád harcosok – megannyi megrázó és felemelő történet.
A Buddha hegyei Tibet megdöbbentő, tragikus újkori története. Átütő erejű, tényfeltáró alkotás, amelyben a szerző lebilincselő képet fest Tibet ellenállásáról, hitéről és lelkéről.
Két fiatal buddhista szerzetesnő igaz története, akik a menekülők egy csoportjához csatlakoztak, hogy gyalog átkeljenek a világ legmagasabb hegységén, a Himaláján. A Dalai Láma élettörténete, aki életét annak szenteli, hogy a remény lángja ne aludjon ki. A mű azonban mindenekfölött annak a bizonyítéka, hogy a durva erőszak nem tudja elpusztítani az emberi szellemet és hitet.

2011. április 16., szombat

TIBET FILMKLUB

Tibet Filmklub  2011. április 20-án tartja soron következő bemutatójátA vetítéseken, melyek a Magyar Földrajzi Társaság támogatásával kéthetente, szerda este 7 órai kezdettel, a PTE TTK (7624 Pécs, Ifjúság útja 6.) Prinz termében (C/IV) kerülnek megrendezésre, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Egy rendkívül szép és érdekes filmet tűztünk műsorra előző alkalommal, Szamszára (Samsara) címmel. A 140 perces nagyfilmet, melynek most a második részét láthatjátok, tibeti nyelven, magyar felirattal vetítjük. (A filmről bővebb információt magyarul itt olvashattok:  http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=60168).


Egy kis előzetes...
Tashi az ifjú láma, befejezte hároméves magányos meditációját egy eldugott remetelakban. Egykori kolostorába visszatérve Tashiban felébrednek a szexuális ösztönök, s ez megkérdőjelezi kolostori életének spirituális értékeit. Úgy érzi, meg kell tapasztalnia a világi létet ahhoz, hogy majd lemondhasson róla, ezért otthagyja a kolostort, és feleségül veszi a gyönyörű Pemát, akit egy szüreti áldásosztás során ismert meg.
Bár boldogan él feleségével és újszülött fiával, Tashi nincs felkészülve a mindennapi élet olyan velejáróira, mint az emberi irigység, a könyörtelen üzleti háborúskodások, valamint az aratáskor feltámadó vonzalma egy parasztlány iránt. Mindez szellemi útjának újraértékelésére kényszeríti.
Ez az első játékfilm, amelyet elejétől a végéig a fenséges Himalájában, a rejtőzködő indiai Ladakhban forgattak, ahol a föld 8.000 méter magasan találkozik az égbolttal. A zord éghajlati viszonyok, s a politikailag érzékeny és elérhetetlen helyszín miatt nem könnyű megközelíteni ezt a vidéket, s miközben sasok keringenek a magasban, a parasztok túlnyomórészt buddhista közösségei, a szerzetesek és a remeték a világtól elzárva élik mindennapi életüket.

A filmvetítést beszélgetés követi. A vetítés, illetve a beszélgetés ideje alatt könyvek és tibeti ajándéktárgyak is vásárolhatók. Kérésünk mindenkihez, hogy támogassátok a rendezvénysorozat egyik eredeti célját, az adománygyűjtést az Arunachal Pradeshben élő tibetiek számára. A filmvetítéseken lehetőségetek szerint vásároljatok meg 2-300 Ft értékben egy-egy képeslapot, matricát - de természetesen a 108 shop egyéb kínálatából (tibeti dísztárgyak, zászlók, kulcstartók, tolltartók, cd-k, könyvek, rizsképek, festmények...) is válogathattok. Adományaitokat előre is köszönjük!
A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!
Figyelem! Az új kezdési időpont: este 7 óra!!!


Ismerjük meg a tibeti hangtálakat! - ÚJ IDŐPONT!!!

Norbulingka Tibet Központ szervezésében tibeti hangtálakról és használatukról tart egynapos oktatást Bakonyi István természetgyógyász, gyógymasszőr, hangterapeuta, oktató.

A tanfolyam helye, ideje: 7621 Pécs, Tímár u. 21., 2011. május 7. szombat, 9-17 óra
A tanfolyam költsége: 10.000.-/fő

Néhány szó a hangtálakról:
Tibet, India, Nepál különböző részein évezredek óta alkalmazzák a hangtál masszázst egészségmegőrzés céljából, illetve gyógyításra. A hangtálak alkalmasak a lélek és a fizikai test betegségeinek gyógyítására. Az emberi test 70%-ban vízből áll, amely a rezgéseket kitűnően vezeti. A hangtálak rezgése egészen sejtszintig hat a testen, megszünteti a belső feszültséget, megteremti a természetes harmóniát. Nyugtatja és lazítja a kezelt személyt. A hangtálas kezelés hatása több napig érezhető, nyugodtabb, harmonikusabb lesz a kezelt személy, tisztábban érzékeli környezetét. Mivel lelkiállapotunk erősen befolyásolja a fizikai állapotunkat, ezért kihat munkavégzésünkre, életminőségünkre is. A hangtálak használatakor az ellazult állapot nagyon gyorsan létrejön, és az agyat is nyugalmi állapotba hozza. Harmóniát, békét teremt a kezelt személyben. Regenerálódik az agy, kitisztul a gondolkodás, és előfordulhat, hogy egy régóta fennálló problémára hirtelen eszébe jut a megoldás.

A tanfolyam témája:
A tibeti hangtálak története
Milyen szempontokat vegyünk figyelembe hangtál vásárlásnál
Hogyan szólaltassuk meg a tálakat
A hangok gyógyító ereje
A testünkre ható rezgések miért tudják erősíteni auránkat
A tálak szerepe hétköznapjainkban
Vízprogramozás

További információk és jelentkezés: norbulingkatibet@gmail.com vagy +36-20/9771661

2011. április 3., vasárnap

Buddhista meditáció Karma Dorje vezetésével

Június 25-én, szombaton 17 órai kezdettel buddhista meditációt tartunk a Norbulingka Tibet Központ székhelyén (7633 Pécs, Páfrány u, 29/b., 3/12., kapucsengő: Gátai). A tanítást és meditációt Karma Dorje RI-ME láma vezeti.
(Karma Dorje 20 éve él hazánkban, jelenleg Budapesten az ELTE oktatója; bővebbet róla itt találtok: http://www.department.innerasia.hu/munkatarsak/karmadorje.html.)
A program előreláthatólag 1-1,5 óra hosszat tart. A résztvevőktől köszönettel elfogadunk kisebb pénzadományokat, melyeket felajánlunk a budapesti RI-ME Buddhista Központ számára. A hely szűkös volta, valamint a mester időbeosztása miatt is kérek minden komoly érdeklődőt hogy részvételi szándékát az alább megadott lehetőségek valamelyikén jelezze. A meditációt minimum 6 fő részvétele esetén tartjuk meg.
Érdeklődni és jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:
e-mail: norbulingkatibet@gmail.com
telefon: +36-20-9771661.
Szeretettel várunk mindenkit!